Αγροτικές επιδοτήσεις: κάποιες όχι τόσο γνωστές πτυχές

Σχεδόν ο μισός προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάπου 53 δις ευρώ, αφορά σε ενισχύσεις προς τον αγροτικό τομέα.

Αν και οι χρηματοδοτήσεις είναι ιλιγγιώδεις, μέχρι πρόσφατα τα ονόματα παραληπτών και τα αντίστοιχα ποσά καλύπτονταν από ένα αδιαφανές πέπλο.

Το Μάρτιο του 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε κανονισμό σύμφωνα με τον οποίο μέχρι τις 30 Απριλίου 2009 κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να δημοσιεύει με σαφή και εναρμονισμένο τρόπο σε ειδική ιστοσελίδα, αναλυτικό κατάλογο με όλους τους δικαιούχους των ενισχύσεων που καταβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στους τομείς της γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης.

Οι New York Times δημοσίευσαν πρόσφατα χαρακτηριστικά ευρήματα από τη μελέτη των καταλόγων αυτών.

Ενδεικτικά αναπαράγουμε:

 • Η Βρετανική εταιρία ζάχαρης Tate & Lyle Europe εισέπραξε το 2007 αγροτικές επιδοτήσεις ύψους 134 εκατομμυρίων ευρώ
 • Για το κτήμα Sandringham Farms η βασίλισσα της Αγγλίας εισέπραξε 549 χλ ευρώ, ο Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό 508 χιλιάδες για τα κτήματά του στη Γαλλία, ο Δούκας του Westminster (ο 3ος πλουσιότερος Βρετανός με περιουσία 7,5 δις) εσέπραξε 564 χιλιάδες
 • Η Ισπανική κατασκευαστική εταιρία Arids Roma εισέπραξε 1,6 εκατομμύρια, επεδή έφτιαξε δρόμους που βελτιώνουν την κινητικότητα των τρακτέρ. Ομοίως ο Ενεργειακός κολοσσός Endesa εισέπραξε 466 χιλ ευρώ για τις αγροτικές συνδέσεις ηλεκτρισμού που κατασκεύασε.
 • Η Ιταλική ετιαρία catering Ligabue που τροφοδοτεί αεροπορκές εταιρίες και κρουαζεριόπλοια, εισέπραξε 148 χιλ ευρώ ως εξαγωγικές επιδοτήσεις επειδή τα γαλατάκια και οι ζάχαρες που παρέχει καταναλώνονταν εκτός ΕΕ

Δείτε σχετικό πίνακα από τους ΝΥΤ

Η ΕΕ έχει ειδική ιστοσελίδα που παραπέμπει στις αντίστοιχες των κρατών μελών με τους καταλόγους ποσών και παραληπτών.

Η ελληνική ιστοσελίδα βρίσκεται εδώ.

Ας σημειωθεί πάντως πως η χώρα μας σε θέματα διαφάνειας των επιδοτήσεων κατατάσσεται τελευταία μαζί με τη Μάλτα στην ΕΕ των 27.

Από τα συγκεντρωτικά στοιχεία για την Ελλάδα, ενδιαφέρον έχει πως το 51% των επιδοτήσεων πηγαίνει στο υψηλότερο 10% των δικαιούχων, ενώ το υψηλότερο 20% λαμβάνει το 69% των συνολικών πόρων.

——-  * * *  ——-

Με την ευκαιρία και σε ό,τι αφορά στο σύνολο των χρηματοδοτήσεων από την ΕΕ, σύμφωνα με το ισοζύγιο εισροών-εκροών από την Ευρ. Επιτροπή η Ελλάδα εισέπραξε το 2007 συνολικά 8,43 δις ευρώ (το 8,0% των χρηματοδοτήσεων της ΕΕ των 27) και συνεισέφερε 3,02 δις (2,7% της ΕΕ-27)

Αυτό την καθιστά τη χώρα με το μεγαλύτερο πλεόνασμα στο ισοζύγιο εισροών-εκροών ύψους 5,44 δις, πάνω και από την Πολωνία (των 40 εκ κατοίκων) που εμφανίζει πλεόνασμα 5,14 δις.

Το πλεόνασμα αυτό αντιστοιχεί στο 2,4% του ελληνικού ΑΕΠ, ποσοστό μικρότερο μόνο εκείνου της Λιθουανίας (2,9%) και της Λετονίας (2,5%)

2 Σχόλια

Filed under Ευρωπαϊκή Ένωση, Οικονομία

2 responses to “Αγροτικές επιδοτήσεις: κάποιες όχι τόσο γνωστές πτυχές

 1. sissa ben dahir

  Καλώς σε βρίσκω Κανελόριζα. Χρήσιμη δουλειά και για μελλοντικές αναφορές.

 2. Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων το παίρνουν οι μεγάλοι παραγωγοί και αν δεν κάνω λάθος «πρωταθλητές» είναι οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας οι οποίοι είναι και παγκόσμιοι πρωταθλητές στο «άθλημα» έχω Porsche cayenne, οι ίδιοι άνθρωποι ασκούν και ένα άλλο «άθλημα»: κόβω την Ελλάδα σε Χ κομμάτια όταν είναι νεκρή περίοδος για εμένα για να πάρω και άλλα (κρατικά) χρήματα.

  Σε αυτό ευθύνη φέρει και η Ε.Ε. μιας ένα μέρος των επιδοτήσεων είναι από τη ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική).

  Δυστυχώς καμία Ελληνική κυβέρνηση δεν είχε το απαραίτητο πολιτικό θάρρος να τους σταματήσει 😦

  Ίσως θυμάσαι ότι στο προεκλογικό debate του 2009 και ο Καραμανλής αλλά και ο ΓΑΠ υποστήριζαν την εκτροπή του Αχελώου, κανένας δεν τους κατηγόρησε :(((

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s