Σοκαριστικά μπόνους στη Wall Street

Η έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης τον περασμένο Οκτώβριο και η επακόλουθη αντιμετώπισή της από τις κυβερνήσεις έφερε στην καθημερινότητά μας ποσά που ποτέ δεν φανταζόμασταν πως θα διαβάζαμε. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ στο πλαίσιο του πακέτου σωτηρίας έδωσε σε εννιά μεγάλες Τράπεζες 175 δις δολάρια (50 εκ των οποίων στη συνέχεια επιστράφηκαν).

Ταυτόχρονα, η κρίση έφερε στο προσκήνιο και το ζήτημα με τις παράλογα υψηλές αμοιβές-μπόνους διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων, οι οποίες όχι σπάνια …τα είχαν κάνει θάλασσα.

Από όλα τα αιτήματα περί ριζικής αναμόρφωσης του συστήματος, αυτό που όλοι περιμέναμε πως θα υλοποιούταν ήταν ο περιορισμός των μπόνους αυτών. Όχι (μόνο) για λόγους ηθικούς ή κοινωνικής κατακραυγής αλλά και γιατί σημαντικό ρόλο στη φούσκα και στην κρίση είχε η σύνδεση των διευθυντικών μπόνους με τις τιμές των μετοχών και η μυωπική λογική στην οποιά αυτό οδηγούσε.

Όπως όμως δημοσίευσε πρόσφατα η Wall Street Journal ο παράλογος χορός των δις στα μπόνους καλά κρατεί:

Οι εννιά αυτές Τράπεζες, οι οποίες παρουσίασαν το 2008 συνολικές ζημίες κοντά στα 100 δις, έδωσαν στα στελέχη τους μπόνους 32,6 δις (!)

Ο πιο καλοπληρωμένος εξ αυτών, ο Andrew Hall, επικεφαλής του Τμήματος ενεργειακών συναλλαγών της Citigroup, πήρε ως μπόνους 98,9 εκατομμύρια (δηλαδή κάπου 400 χιλιάρικα την ημέρα, πέραν του μισθού του)…

2 Σχόλια

Filed under Οικονομία

2 responses to “Σοκαριστικά μπόνους στη Wall Street

 1. Είναι λίγο αργά για να ξεμάθουν το μάθημα της καπιταλιστικής οικονομίας τα χρυσά παιδιά ,μετά από τόσα χρόνια στα θρανία διδασκαλίας της αχαλίνωτης οικονομίας.
  Η επιστήμη των οικονομικών έχει αμείλικτους νόμους .

  Ας τιμωριθούν αυτοί που δεν τους σπούδασαν.

  Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το σύστημα να επαναλειτουργείσει όπως ήταν με περισότερες ασφαλιστικές δικλίδες για τα μπόνους τους.

 2. sissa ben dahir

  Τα υπερυψηλά μπόνους είτε με τη μορφή χρημάτων, είτε με τη μορφή options αγοράς μετοχών με προνομιακή τιμή, έχουν αρχίσει να γεννούν αντιπαραθέσεις με τους μετόχους. Διότι για να μοιραστούν τα μπόνους περικόπτονται τα μερίσματα.
  Η κλίκες των ανώτερων και ανώτατων στελεχών, έχουν επίσης αυτονομηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις εταιρίες τους. Στήνουν πια μόνοι τους χρηματιστηριακά παιχνίδια. Στα καθ΄ημάς η συνεργασία αλλοδαπών γκόλντεβ μπόυς με ημεδαπούς εισηγμένους επιχειρηματίες, με σκοπό τη μόχλευση μετοχών δίνει και παίρνει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s